Welkom bij Easykit! het is nu

Welkom!

Je bent meer dan welkom!
Maak je afspraak in één van onze 12 toonzalen.

Zoek een toonzaal in je buurt

02-03-2023

Hoe werkt een waterverzachter?

Een waterverzachter is een apparaat dat hard water omzet in zacht water door het verwijderen van mineralen zoals calcium en magnesium, die van nature in water voorkomen. Een waterverzachter werkt meestal volgens het principe van ionenuitwisseling.

Hier is hoe het werkt:

  1. Water komt de waterverzachter binnen en stroomt door een tank gevuld met ionenwisselaars, die kleine harsbolletjes bevatten die geladen zijn met natriumionen.

  2. De calcium- en magnesiumionen in het water hechten zich aan de harsbolletjes en de natriumionen worden vrijgegeven in het water.

  3. Wanneer de harsbolletjes verzadigd raken met calcium- en magnesiumionen, moet de waterverzachter worden geregenereerd. Dit gebeurt door een pekeloplossing (een mengsel van zout en water) door de harsbolletjes te laten lopen.

  4. De pekeloplossing vervangt de calcium- en magnesiumionen op de harsbolletjes met natriumionen, waardoor de harsbolletjes weer worden opgeladen en gereed zijn voor gebruik.

  5. De pekeloplossing en het afvalwater worden afgevoerd naar het riool.

Het resultaat van deze ionenuitwisseling is dat het water dat de waterverzachter verlaat zachter is en minder kalk bevat, wat kan leiden tot minder kalkaanslag op oppervlakken, minder uitgaven aan schoonmaakmiddelen en een betere smaak van drinkwater.


   |   Tags: waterverzachter