Welkom bij Easykit! het is nu

Welkom!

Je bent meer dan welkom!
Maak je afspraak in één van onze 12 toonzalen.

Zoek een toonzaal in je buurt


Zit je met vragen over jouw verwarmingsinstallatie? Je mag altijd contact met ons opnemen, maar misschien vind je het antwoord hieronder in onze veel gestelde vragen.

Ja. Als je je aardgasleiding zelf plaatst, dan moet deze wel gekeurd worden door een onafhankelijk keuringsbureau (OCB, BTV, AIB, ...) Indien de gasleiding gelegd wordt door een erkend gehabiliteerd aardgasinstallateur, dan mag deze installateur zelf het keuringsverslag schrijven over de installatie.

De rookgasafvoer, de toevoer van verse zuurstof, de gasleiding op dichtheid, de gebruikte materialen en minimum 1 toestel die op het gasnet is aangesloten.

Gaswandketels werken met een extractor ( ventilator) welke de verbrandingsgassen naar buiten duwt. Het toestel heeft geen klassieke schoorsteen meer nodig, het volstaat deze te voorzien van een korte dubbelwandige buis welke de vuile gassen naar buiten duwt en de verse zuurstof van buiten aanzuigt. Deze uitlaat moet minimum een bepaalde afstand van ramen, deuren of verluchtingsroosters blijven. Reken hiervoor min 2,5 meter, onze specialisten zullen dit steeds voor jou berekenen. Hou hiermee dus rekening met de plaatsbepaling van jouw ketel.
Extra verlengstukken zijn mogelijk om de uitlaat te verlengen en om te leiden naar een andere plaats.
Wens je de ketel aan te sluiten op een schouw dan dien je deze te voorzien van een flexibel. Deze is nodig om het condensvocht af te leiden naar de afvoer van de ketel.

Een gaswandketel ketel moet verplicht 2 jaarlijks onderhouden en afgeregeld worden door een erkend technicus. Easykit is erkend en heeft zijn eigen techniekers welke het onderhoud kunnen uitvoeren. 

Onze Easykit technicus voert een rookgasanalyse uit met een rendementsmeting, hij ontstoft en reinigt de branderkamer, warmtewisselaar en ventilator. Kijkt de filter, ontsteking en voelers na en vervangt deze indien nodig. Hij zal ook de druk checken en de trekkracht van de schoorsteen (bij een open toestel). Het onderhoud van een cv-ketel valt ten laste van de gebruiker (huurder).

Iedere gasinstallatie kan je perfect combineren met een zonneboiler voor de bereiding van je sanitair warm water.
Wanneer de zon je in de steek laat, neemt de gasketel het werk van haar over.
Zo beschik jij steeds over het beste comfort!

Een condensatieketel gaat inderdaad door zijn modulerende werking en/of sturing via buitenvoeler altijd proberen werken met een zo laag mogelijke temperatuur. Bij oudere paneelradiatoren en gietijzeren radiatoren zal die lagere temperatuur geen problemen geven. Trouwens, een condensatie gaswandketel kan - indien nodig - ook op hogere temperaturen werken. Omdat het oppervlak van de warmtewisselaar groter is dan bij een conventionele CV-ketel en omdat altijd warmte en energie wordt geput uit de recuperator-condensor, blijft het rendement altijd hoger!!
Samengevat: zelfs als men een hoog temperatuursregime aanhoudt is een condensatieketel de meest ideale oplossing en je oudere verwarmingselementen hoef je nog niet meteen te veranderen.

Regenwater is agressiever dan leidingwater. Vele fabrikanten beschrijven in hun garantiebepalingen de maximale Ph-waarde die mag gemeten worden in de verwarmingsinstallatie. Er zal geen fabrieksgarantie worden toegekend als de maximale zuurtegraad in jouw installatie werd overschreden.

Een stookolieketel en brander moeten verplicht jaarlijks onderhouden en afgeregeld worden door een erkend technicus. Easykit is erkend en heeft zijn eigen techniekers welke het onderhoud kunnen uitvoeren

Neen! De mazoutleveranciers doen standaard een anti-stollingsmiddel in hun stookolie ("wintermazout"). Dit middel zorgt ervoor dat de stookolie niet paraffineert. Het blijft echter aangewezen om de stookolieleidingen die naar de brander lopen, goed te isoleren.

De prestatiecoëfficiënt van een warmtepomp of het rendement drukt de verhouding uit tussen de energie wat het toestel nodig heeft om te kunnen werken en de hoeveelheid energie ( warmte) het toestel opwekt.
Easykit tracht de COP van jouw installatie zo hoog mogelijk te berekenen.
Een COP tot 4,5 is geen uitzondering! Dat betekent dat voor 1kW toegevoerde energie er tot 4,5kW beschikbare energie wordt opgewekt.

Plaats de buitenunit altijd buiten, nooit half binnen, in een kelder, zolder of tuinberging. Plaats de rug van de unit nooit naar het zuiden gericht, hier zit de voeler welke niet in de zon mag staan. De unit mag nooit rechtstreeks op de grond staan maar moet op een beugel of afstandsblokken gemonteerd . Zorg ervoor dat het condensvocht makkelijk kan wegtrekken in de ondergrond. De ventilator mag niet naar de muur gericht worden en de unit moet vlot bereikbaar zijn voor onderhoud en aansluiting.

Beperk de afstand tussen beide units tot 10 meter, hoe verder de buitenunit van de binnenunit staat hoe lager het rendement. Wanneer de leidingen tussen beide units buiten in de grond liggen voorzie dan een wachtbuis op minimaal 60cm diepte.

De buitenunit en de leiding tot aan de binnenunit wordt gevuld met een koelmiddel (R410A), deze wordt gevacumeerd en getest op zeer grote druk ( 40bar). Dit mag enkel door een erkend koeltechnicus gedaan worden. Easykit zal steeds jouw installatie komen opstarten.

Je dient ongerust te zijn mocht hij niet draaien. De compressor van jouw warmtepomp werkt op elektriciteit. Je verbruikt weliswaar maar 1 Watt elektriciteit voor iedere 4 Watt warmte die je opwekt, maar deze 1 Watt moet je helaas wel betalen.

Jazeker, het elektrisch verbruik van de warmtepomp is maar een klein deeltje van jouw totaalverbruik. Onze woning zit vol gestouwd met elektrische apparaten. Als je een nieuw toestel koopt, let dan op het A-label voor een duurzame keuze. Kijk ook uit voor sluimerverbruikers. Op de display van jouw warmtepomp kan je het exacte verbruik van jouw warmtepomp aflezen

Zeker niet. Jouw warmtepomp werkt ook perfect monofasig. Maar als je een meerfasige aansluiting hebt, dan kunnen we jouw toestel hier wel op aansluiten. Mocht je echt drijfkracht nodig hebben voor jouw warmtepomp, dan zou hij niet zuinig zijn.

Alstublieft niet. Jouw buitenunit houdt niet van frietvet en vochtige lucht. Het debiet over jouw ventilator is ook zo groot dat dit nauwelijks een invloed zou hebben op het rendement van jouw toestel.

Theoretisch zit er nog warmte in de buitenlucht tot -273°C. In de praktijk kunnen we nog warmte onttrekken aan de lucht tot een stuk onder het vriespunt. Maar bij heel lage temperaturen zal het zuiniger zijn uitzonderlijk elektrisch bij te verwarmen met de back-up heater.

Ja natuurlijk, maar ook veel minder dan andere systemen in het tussenseizoen. Wat ons echt interesseert is zijn verbruik over het hele stookseizoen en die ligt zeer laag.

Nee, nooit! Ook al kan jouw toestel het meestal op zijn eentje aan, als de situatie zich voor- doet dat er wat vermogen te kort is, dan kan dit ernstige gevolgen hebben voor jouw toestel.

Dat mag. Op de koude koelvinnen zal de "warme" buitenlucht condenseren. In het tussenseizoen loopt dit water onderaan uit jouw buitenunit weg in de grindbak. In de winter zal dit condenswater aanvriezen. Wanneer het pakket ijs de goede doorstroom van lucht door de ventilator dreigt te belemmeren, start automatisch een ontdooicyclus die (met een beetje warmte onttrokken aan de binneninstallatie) de koelvinnen ijsvrij maakt.

Jouw warmtepomp is helemaal niet te licht. Jouw warmtepomp is vooral niet te zwaar. Jouw warmtepomp moet jouw huis net kunnen warm houden. Hoe zwaarder jouw warmtepomp, hoe meer hij gaat pendelen, hoe meer hij verbruikt en hoe sneller hij verslijt. Voor extreme weersomstandigheden hebben we de back-up weerstand

Niet in Vlaanderen. In onze streken hebben we een "koude" bodem en "warme" lucht. Wel in Scandinavië. Daar hebben ze een "warme" bodem en een "koude" lucht. De "Return on investment" van een geothermische warmtepomp is bij ons veel te lang.

Aardgas is vandaag een flink stuk goedkoper dan elektriciteit. Zolang dit zo blijft moet je het stellen met half zo zuinig. We mogen wel vermoeden dat aardgas in de toekomst sneller zal stijgen in prijs dan elektriciteit.

Neen. Een zonneboiler levert het meest energie in de zomer. Jouw warmtepomp produceert zijn sanitair warm water ook het zuinigst in de zomer. Dan is de buitenlucht net het warmst.

Ja. Op die manier word je bijna volledig onafhankelijk van de energieprijzen. Tenslotte is elektrische stroom bij jou de enige energie die je verbruikt.

Het is heel belangrijk dat de vloertemperatuur de 28°C niet overschrijdt. Bij een te hoge vloertemperatuur kunnen inderdaad fysische klachten optreden (dikke voeten, spataders, ...).
Vergeet ook de impact op huisdieren niet. Als met de max. vloertemperatuur van 28°C rekening wordt gehouden, en er gebeurde een correcte warmteberekening, is er wat dat betreft geen probleem.

Parket en vloerverwarming zijn wel degelijk te combineren maar werk dan zeker met massief hout, met planken van maximaal 16 cm breed (hoe breder de plank, hoe groter de trekkracht van het hout). Vergeet ook niet om de geschikte onderlaag aan te brengen en er voor te zorgen dat de vochtigheidsgraad in de ruimte zich tussen 50% en 80% bevindt. Vraag meer informatie hieromtrent bij jouw parketleverancier.

Ja, dat kan. Eenmaal de vloer warm heeft kan het huis alleen door de vloerverwarming worden warm gehouden zonder bijkomende elementen. Vloerverwarming is wel traag. Het is lang geen slecht idee in de badkamer een kleine elektrische verwarming (bv infraroodstraler) te voorzien voor een koude zomerochtend. Op die momenten is het niet mogelijk de vloerverwarming even snel op te warmen.

In het tussenseizoen verlaagt jouw buitenvoeler automatisch de stooktemperatuur waardoor je minder verbruikt en de temperatuur in huis constanter blijft. Je hoeft dus niets te doen. Zet jouw kamerthermostaat aan in de herfst en uit in de lente.

Laminaat geeft geen enkel probleem in combinatie met vloerverwarming. Zorg er alleen voor dat jouw chape goed is uitgedroogd (minimum 1week/cm chape) voor je de laminaat plaatst.
Laat de pakken laminaat ook enkel dagen open liggen op jouw werf voor je ze plaatst zodat ze zich aan het klimaat van jouw woning kunnen aanpassen. Je mag een folie gebruiken onder de laminaat maar kies voor de niet isolerende versie.

Houd jouw vloerverwarming op temperatuur. Het kost veel meer energie een vloerverwarming op te warmen dan warm te houden in een goed geïsoleerde woning.

In een goed geïsoleerde nieuwbouw met een ventilatiesysteem D zal ook zonder vloerverwarming een slaapkamer mooi op temperatuur blijven. In een studeerkamer staan ook heel wat elektrische toestellen die warmte afgeven.

Je doet dit beter niet. Vloerverwarming is een traag gegeven. Laat jouw vloerverwarming gewoon aan staan en maak eventueel gebruik van de debietkranen om bepaalde kringen wat te smoren en in te regelen. Zo kan je elke kamer een andere temperatuur geven.

Als je een radiator onder een vensterbank plaatst om de koude straling te breken, laat dan 15 cm vrije ruimte tussen de afgewerkte vloer en de onderkant van de radiator. Tussen de bovenkant en het venstertablet is 10 cm vrije ruimte nodig.

Dit is een typisch probleem van een te laag debiet in de radiator. Dit kan te wijten zijn aan een verstopping of een blokkage. Waarschijnlijk zit het pinnetje van het thermostatiseerbaar kraanhuis vast. Draai de thermostaatkop er af, en duw het pinnetje een aantal keren in en uit. Controleer ook of de afsluitkraantjes onder de radiator volledig open staan.

Na zeker tijd kunnen de radiatoren lucht bevatten, hierdoor worden ze niet volledig mee warm. Door ze regelmatig te ontluchten verhoog je het rendement en bespaar je energie.
Schakel eerst de thermostaat uit zodat de ketel niet in werking kan treden, wacht een tijdje en begin dan met de laagst gelegen radiatoren en eindig op de bovenverdieping. Draai met een ontluchtingsleutel het kraantje openen (bovenaan de radiator) en sluit het weer zodra er water uitkomt. Vul de installatie terug bij tot de druk terug op 1,5 bar staat.

Per 2 personen voorzie je 1 paneel en een capaciteit van 150 liter in je boiler.

Het is in Vlaanderen niet nodig om een vergunning te hebben om een zonneboiler te plaatsen. De plaatsing van een zonneboiler mag niet in strijd zijn met de voorschriften van een bijzonder plan van aanpak, een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan of een verkavelingsvergunning. Vraag altijd eerst advies aan jouw gemeente.

Een zonneboiler vergt in principe weinig onderhoud. Wil je echter een optimaal rendement behouden? Dan kan je best jaarlijks de collectoren op het dak eens reinigen. Bij een leegloopsysteem kan je zelf nagaan of er nog voldoende overdrachtsvloeistof aanwezig is, je kan deze ook makkelijk zelf bijvullen. Bij een systeem onder druk raden we aan de druk regelmatig na te kijken. Laat bij dit systeem met regelmaat de kwaliteit van je glycol nakijken ( samen met het onderhoud van je ketel).

Ja, met een klemkoppeling kan je alupex op iedere soort buis aansluiten. Er is hier geen gevaar op elektrolyse.

Nee, het is in België niet toegestaan een kuststof meerlagen buis te gebruiken als gasleiding. De enige min of meer flexibele buis welke je binnenhuis mag gebruiken als gasleiding, is een Wicu leiding (koper op rol) deze mag opbouw gemonteerd worden of in de chape gelegd worden (met stalen beschermingsplaten).

Leg steeds eerst je cv leidingen zodat ze vlak liggen. Zo voorkom je luchtobstructie in de leidingen.

Dit wordt bepaald door de verdunningsfactor voor rookgassen. Deze wordt bepaald ten opzichte van alle ramen, deuren en buren. In de praktijk moeten we bijna altijd onze rookgassen door het dak naar buiten laten gaan.

Je mag nooit al je thermostatische kranen toe draaien, minimum 1 radiator moet steeds volledig open staan (op maximale stand). Meestal gebruiken we de badkamer hiervoor. De kranen op de radiatoren in de ruimte waar de kamerthermostaat hangt, plaatsen we best ook steeds op de hoogste stand.

Wil je de vloerverwarming en radiatoren apart bedienen of wil je meer dan 1 kamerthermostaat? Geen probleem. Easykit heeft hiervoor de nodige modules welke je eenvoudig kan integreren in jouw installatie.

De kamerthermostaat wordt in een referentiekamer (meestal de leefruimte) aangebracht. Plaats hem liever niet in een omgeving die aan een warmtebron is blootgesteld of op een buitenmuur (niet boven een radiator, niet in de zon, niet bij de open haard, op een tochtvrije plaats). Het energieverbruik is het laagst als de thermostaat rechtstreeks de brander bestuurt, wat enkel mogelijk is met hoogrendementsketels of condensatieketels. Geef de voorkeur aan een digitale thermostaat met (minstens) twee programma's: één voor overdag en één voor 's nachts.

Dat mag uiteraard. Al moet je er wel steeds op letten dat de thermostatische kranen jouw kamerthermostaat nooit tegenspreken. Als de kranen dicht staan en jouw thermostaat vraagt aan jouw CV-ketel 23°C, dan zal die comfort-temperatuur nooit bereikt worden in de living. Ook is er het risico dat jouw installatie een overdruk zal krijgen: om die reden plaatsen we een drukverschilventiel (meestal op de kollektoren). Dit drukverschilventiel herstelt het evenwicht tussen vertrek en retourleiding als er een verschil in druk optreedt door een gebrek aan debiet in de radiatoren.

Een zonneboiler vergt in principe weinig onderhoud. Wil je echter een optimaal rendement behouden? Dan kan je best jaarlijks de collectoren op het dak eens reinigen. Bij een leegloopsysteem kan je zelf nagaan of er nog voldoende overdrachtsvloeistof aanwezig is, je kan deze ook makkelijk zelf bijvullen. Bij een systeem onder druk raden we aan de druk regelmatig na te kijken. Laat bij dit systeem met regelmaat de kwaliteit van je glycol nakijken (samen met het onderhoud van je ketel).

In iedere verwarmings installatie of het nu een nieuwe of bestaande installatie is zit er "vuil". Dit vuil kan zich gaan ophopen op de gevoelige plaatsen met verstoppingen tot gevolg. De vuilafscheider wordt op de hoofdleiding geplaatst onder de ketel. Het vuil zal zich hier gaan ophopen zodat je het gecontroleerd kan reinigen.Het spoelen van de filter kan je eenvoudig zelf doen. De meeste fabrikanten van condensatieketels raden het aan om een vuilafscheider te plaatsen.

Ja, je mag je installatie volledig zelf plaatsen. De verwarmingsketel dient wel opgestart te worden door een technicus.

Na de werken zal er dus steeds een erkende Easykit technicus je installatie komen controleren en afregelen, hij stel een rapport op dat 2 jaar geldig is.

Jouw budget op maat

Gebruik onze online applicatie 'Mijnbudget' en bereken zelf het budget van jouw project.

MijnBudget

Getuigenis

Goede service! Er zijn altijd verkopers met kennis van zaken aanwezig en administratief zit het bijzonder goed in elkaar.

Lees meer getuigenissen

Easykit Praktische Gids

Vraag jouw exemplaar aan

Het materiaal dat we aanbieden is van gerenommeerde merken.

  • Bulex
  • Daikin
  • ACV
  • Henco
  • Superia
  • Stelrad
  • Thermoduct